wat is de 3-2-1 regel

Wat is de 3-2-1 regel?

8 februari

In het domein van gegevensbescherming en Veeam heeft de 3-2-1-regel lang gediend als een fundamentele richtlijn. Deze regel benadrukt het belang van het handhaven van meerdere kopieën van uw gegevens, maar naarmate de technologie evolueert, heeft het concept van gegevensredundantie nieuwe dimensies gekregen, met name met de introductie van op de cloud gebaseerde oplossingen. In dit artikel zullen we verkennen hoe u uw gegevensback-upstrategie ermee kunt verbeteren.

Wat is de 3-2-1-regel?

De 3-2-1-regel is een strategie voor gegevensbescherming die aanbeveelt om drie kopieën van uw gegevens te hebben, opgeslagen op twee verschillende soorten media, met één kopie die buiten locatie wordt bewaard.

Als een veelomarmde strategie voor gegevensback-up schrijft de 3-2-1-regel voor:

 1. Handhaaf drie kopieën van uw gegevens: dit omvat de originele gegevens en ten minste twee kopieën.
 2. Gebruik twee verschillende soorten media voor opslag: sla uw gegevens op twee verschillende vormen van media op om redundantie te verbeteren.
 3. Houd ten minste één kopie off-site: om de veiligheid van gegevens te waarborgen, bewaar één back-upkopie op een externe locatie, gescheiden van uw primaire gegevens en on-site back-ups.

Deze regel is een robuinde leidraad voor gegevensbescherming, waarbij redundantie, veerkracht en de mogelijkheid om gegevens te herstellen, zelfs in het geval van onverwachte gebeurtenissen of rampen, worden gegarandeerd.

Door enkelvoudige storingspunten te verminderen, de beschikbaarheid van gegevens te verbeteren en bescherming tegen corruptie te bieden, zorgt redundantie voor de veiligheid van kritieke informatie. Het speelt een cruciale rol in rampenherstel, past zich aan aan evoluerende technologieën en voldoet aan nalevingsvereisten. Diversiteit in opslag en off-site back-ups, zoals aanbevolen door de regel, verminderen effectief verschillende risico's en dragen bij aan de algehele beveiliging en betrouwbaarheid van kritieke gegevens.

Oorsprong en Evolutie van de Regel

De 3-2-1-regel werd voor het eerst bedacht door de Amerikaanse fotograaf Peter Krogh. Dit was een behoorlijk belangrijke innovatie voor de wereld van de fotografie en heeft diepgaande implicaties voor andere technologiedisciplines en blijft tot op de dag van vandaag tijdloos. Hoewel deze regel flexibel en tijdloos is, heb ik contact opgenomen met Peter voor een citaat over de 3-2-1-regel tegenwoordig en dit bood hij aan:

 • 3 kopieën van gegevens
 • Op 2 verschillende media
 •  1 kopie die off-site is

Hoewel de 3-2-1-back-upstrategie (drie kopieën, twee soorten media, één off-site) een pijler van gegevensbescherming blijft, vragen evoluerende opslagbehoeften om een genuanceerde aanpak. Dagelijkse volledige back-ups zijn mogelijk niet langer de meest efficiënte keuze. Het implementeren van alternatieve methoden zoals incrementele/differentiële back-ups of continue gegevensbescherming (CDP) kan aanzienlijke opslag- en prestatievoordelen bieden, maar vereist nauwkeuriger beheer voor gegevensconsistentie en toegankelijkheid.

Moderne Trends en Overwegingen

Deduplicatie

Moderne organisaties maken gebruik van deduplicatie om opslagruimte te minimaliseren, maar de complexe aard ervan kan de hersteltijden verlengen in vergelijking met volledige back-ups. Het afwegen van ruimtebesparingen tegen mogelijke vertragingen is cruciaal.

Cloudopslag

Cloudopslag biedt handige toegankelijkheid op afstand, maar onderzoek de kosten voor gegevensbescherming en redundantiemodellen. Het verdubbelen met een andere cloudservice voegt beveiliging toe, maar vergeet bandbreedtebeperkingen niet. Planning voor rampenherstel moet communicatietijd en kosten omvatten.

Verder gaan dan verouderde technologie

Het onderhouden van verouderde tape- of optische bibliotheken kan onhandig en duur zijn. Het verkennen van moderne alternatieven zoals objectopslag voor langetermijnarchivering en off-site kopieën wordt aanbevolen.

Disaster Recovery Oplossingen

Verder dan alleen gegevensherstel, breidt Disaster Recovery as a Service (DRaaS) het 3-2-1-concept uit door serverbesturingssystemen, omgevingen, toepassingen en meer te beschermen. DRaaS, met behulp van servervirtualisatie, kan volledige IT-operaties na een storing naadloos herstellen, waardoor de downtime wordt geminimaliseerd en de bedrijfscontinuïteit wordt gemaximaliseerd.

Aanpassen, niet verlaten

De 3-2-1-regel blijft een fundamenteel kader, maar aanpassen aan moderne technologieën en bedreigingen is cruciaal. Verken oplossingen die naadloos integreren met moderne benaderingen zoals CDP en deduplicatie, terwijl ze intelligente gegevensbeheer en uitgebreide DRaaS-capaciteiten bieden. Door deze vooruitgang te omarmen, kunnen organisaties ervoor zorgen dat hun gegevens niet alleen worden back-up, maar ook direct herstelbaar en veerkrachtig zijn in het geval van verstoring.

Moderne Toepassingen van de 3-2-1 Regel

Met deze basisregel als uitgangspunt kunnen we deze nu upgraden om te werken met moderne kritieke gegevens. Laten we echter de beste kenmerken van de basisregel niet vergeten:

 • Het heeft geen specifieke technologische of hardwarevereisten.
 • Het kan bijna elk scenario van mislukking aanpakken.

In het digitale tijdperk van vandaag heeft de 3-2-1-regel zich ontwikkeld en uitgebreid. Voeg inhoud toe met opsommingstekens om te verkennen hoe organisaties deze regel nu implementeren met moderne technologieën.

 • Meer Dan Drie Kopieën: Begrijp waarom organisaties in sommige gevallen meer dan drie kopieën van kritieke gegevens hebben, om de herstelbaarheid te verbeteren.

We hebben gesproken met verschillende organisaties die meer dan drie kopieën in omloop hebben voor sommige van hun kritieke verzamelingen van back-upgegevens of rampenherstel (DR)-infrastructuur. Een verrassend gebruiksscenario is de mogelijkheid om aanvullende analyses op de gegevens uit te voeren. Dit kan worden getest met SureBackup of meer specifieke bedrijfsanalyses met de gegevens in de back-up- of DR-infrastructuur. Extra gebruiksscenario's zoals deze versterken de waarde van een back-upoplossing in organisaties.

Nog meer kenmerken van deze regel zijn onder andere:

 • Veelzijdige Implementaties: Ontdek de diverse manieren waarop organisaties de 3-2-1-regel toepassen, inclusief verschillende opslagmethoden en combinaties.
 • Ransomware-bescherming
  • Een Offline, Air-Gapped of Onveranderlijke Kopie: In het kader van ransomware-bescherming, leer waarom het cruciaal is om ten minste één kopie van uw gegevens offline, air-gapped of immutable te hebben.
 • Testen van Gegevensveerkracht en Herstel
 • Zorgen voor Foutloze Back-ups: Onderzoek het belang van hersteltests om ervoor te zorgen dat uw gegevens foutloos zijn en gereed zijn voor herstel.

Omarmen van Cloudback-ups

In het verleden was het gebruikelijk om te vertrouwen op fysieke media zoals tapes en harde schijven. Tegenwoordig kunnen we een hoger niveau van efficiëntie en betrouwbaarheid bereiken via cloudback-ups.

Cloudback-ups vereenvoudigen niet alleen de gegevensbescherming en moderniseren deze, maar openen ook nieuwe mogelijkheden voor gegevensbeveiliging en veerkracht, waardoor uw kritieke informatie wordt beschermd in een voortdurend veranderend digitaal landschap.

Cloudback-ups bieden verschillende voordelen, waaronder:

Onmiddellijke Beschikbaarheid

Met cloudback-ups is uw gegevens niet alleen offsite, maar ook direct beschikbaar, waardoor de hersteltijd wordt verminderd. Er is geen behoefte meer aan het handmatige proces van overdracht, catalogisering en volgen van fysieke tapes.

Gegevensredondantie

Cloud-naar-cloudopslag zorgt ervoor dat uw back-ups veilig worden opgeslagen op robuuste cloud-infrastructuur, waardoor het risico op gegevensverlies als gevolg van hardwarestoringen of andere rampen wordt verminderd. Toonaangevende cloudproviders bieden meerdere beschikbaarheidszones, waardoor ononderbroken toegang tot gegevens wordt gegarandeerd, zelfs als één datacenter uitvalt.

Gestroomlijnde Gegevensbescherming

Cloudback-ups vereenvoudigen het back-upproces, waardoor de noodzaak voor fysiek transport van hardware wordt geëlimineerd. Dit bespaart waardevolle tijd en middelen.

Immutability

Met behulp van native API's zoals de Amazon S3 Object Lock API en Immutable Storage voor Azure Blob, kunt u de gegevensbeveiliging verder verbeteren door uw back-ups onveranderlijk te maken en ze in een WORM (Write Once, Read Many) staat te plaatsen. Dit niveau van onveranderlijkheid is essentieel voor het behouden van gegevensintegriteit, het waarborgen van naleving en bescherming tegen potentiële gegevensinbreuken.

U kunt onveranderlijkheidsperioden definiëren in overeenstemming met uw beleid voor gegevensbewaring, waardoor u de hoogste normen voor beveiliging en naleving kunt bereiken en behouden zonder onnodige kosten te maken. Deze onveranderlijkheidskenmerken versterken uw gegevens tegen manipulatie of accidentele wijzigingen, waardoor het een essentieel onderdeel is van uw algehele gegevensbeschermingsstrategie.

De 3-2-1-1-0 regel met Veeam

Veeam biedt de mogelijkheid om verschillende combinaties te configureren volgens de 3-2-1-regel. Deze flexibiliteit komt tot uiting in diverse implementaties, elk bijdragend aan het naleven van deze richtlijn:

 1. Back-ups op schijf (DAS, SAN, NAS en apparaten)
 2. Back-ups op tape
 3. Back-ups op verwijderbare opslag
 4. Opslag-snapshots (let op aparte media van productie)
 5. Back-ups in objectopslag, zoals in de publieke cloud met de capaciteitstier van het Scale-out Backup Repository
 6. Back-ups in koude archiefopslag in de publieke cloud met de archieftier van het Scale-out Backup Repository
 7. Back-ups gehost of beheerd door een serviceprovider, inclusief Veeam Cloud Connect
 8. Replicatie naar een andere host of site met Veeam-replicatie
 9. Back-upkopie-jobs naar een andere opslaglocatie

Wat Veeam uniek maakt, is dat er aan het einde een extra 1 en 0 zijn toegevoegd, waardoor het herstel wordt verbeterd bij verschillende soorten incidenten. Deze uitgebreide regel biedt buitengewone veelzijdigheid door net dat extra stapje verder te gaan.

In de onderstaande afbeelding wordt onze 3-2-1-1-0-regel gevisualiseerd:

32110 rule

Drie Kopieën van Gegevens

Zorg ervoor dat je drie kopieën van je gegevens hebt, in lijn met het traditionele aspect van de regel.

Twee Verschillende Soorten Media

Handhaaf redundantie van gegevens door gebruik te maken van twee verschillende soorten media. Overweeg nu ook cloudopslag als een van die opties (bijvoorbeeld snapshots op volumes en back-ups op objectopslag).

Eén Kopie Offsite

Bewaar één kopie van je gegevens buiten de locatie, wat moeiteloos kan worden bereikt met cloudback-upoplossingen (bijvoorbeeld alternatieve AZ, regio of cloudprovider).

Eén Kopie Offline, Air-Gapped, of Onveranderlijk

Erken het belang van het hebben van één kopie die offline, air-gapped of onveranderlijk is. Dit aspect is cruciaal, vooral in het kader van bescherming tegen ransomware, waar een offline, air-gapped of onveranderlijke kopie een redder in nood kan zijn.

Geen Fouten met SureBackup Herstelverificatie

Zorg er tot slot voor dat je gegevens foutloos zijn door SureBackup herstelverificatie te gebruiken, die potentiële problemen met je back-ups proactief kan identificeren en aanpakken.

Deze twee toevoegingen zijn tegenwoordig van cruciaal belang. Het hebben van een kopie van back-upgegevens die offline, air-gapped of onveranderlijk is, is een veerkrachtige methode om ervoor te zorgen dat gegevens kunnen worden hersteld in het geval van een ransomware-aanval. Er zijn scenario's waarin een kopie meerdere kenmerken kan hebben, zoals een WORM-tape die uit het tape library-apparaat is verwijderd. Dit zou tegelijkertijd offline, onveranderlijk en air-gapped zijn. De term "ultra-veerkrachtig" kan worden gebruikt voor een kopie van gegevens die offline, air-gapped of onveranderlijk is.

Het maken van een back-up van je gegevens is niet genoeg - je moet ervoor zorgen dat elke back-up herstelbaar, compleet en ongecorrumpeerd is. Hersteltests zijn cruciaal omdat ze ervoor zorgen dat je daadwerkelijk beschermd bent tegen rampen en ransomware-aanvallen. SureBackup herstelverificatie is een uitstekende manier om met vertrouwen te weten dat je gegevens kunt herstellen. Dit komt niet doordat een back-up niet "goed" is, maar bepaalde gedragingen manifesteren zich alleen bij herstel of herstart die een soepel herstel kunnen belemmeren.

Cybersecurity is beter als een teamsport. Het hebben van meerdere leveranciers die onveranderlijke back-upkopieën bieden, beheerd door software, van snapshots, flashdisks, apparaten tot objectopslag, zorgt voor extra beveiliging. Het wordt ondersteund op elke kopie, misschien één in het datacenter, twee in de cloud, wat ervoor zorgt dat het te moeilijk is om alle kopieën te compromitteren. Als al je gegevens bij één leverancier liggen, bestaat het risico dat een voormalige werknemer weet hoe hij onveranderlijk kan ontgrendelen. Als het echter verdeeld is over drie leveranciers, zijn de kansen vrijwel onmogelijk.

Het benutten van meerdere leveranciers is ook voordelig in situaties waarin gegevensportabiliteit cruciaal is, zoals de noodzaak om back-ups van de ene locatie naar de andere te herstellen vanwege problemen in de toeleveringsketen. Het ondersteunen van deze functionaliteit verhoogt de kans op succesvol herstel van gegevens wanneer meerdere leveranciers betrokken zijn.

De 3-2-1-1-0-regel, zoals beschreven, is de moderne benadering van gegevensbescherming. Bewijs hiervoor komt voort uit verschillende verhalen van gebruikers die aantonen dat er problemen kunnen optreden met servers, opslag en gegevens. Nu, meer dan ooit, is het essentieel om controle te hebben over je gegevens om herstelbaarheid te waarborgen. Als je je 3-2-1-strategie wilt evolueren, overweeg dan deze benadering en ontdek hoe je gegevensresilientie kunt bereiken in het moderne tijdperk.

> Contact

Heb je vragen of wil je graag meer informatie over onze producten en/of diensten? Neem dan vrijblijvend telefonisch contact met ons op via 010 - 3007890 of vul ons contactformulier in.

> Parkeren
Bezoekers kunnen het beste parkeren in de naastgelegen parkeergarage van de Euroscoop bioscoop. Vanaf daar is het 2 minuten lopen naar ons kantoor. De ingang van de parkeergarage is te vinden op het volgende adres: Noorderweg 20, Schiedam

> Stel een vraag

> Kom in contact!

Laat je e-mailadres achter en wij nemen contact met je op! 

> Contact

NextStep24
Overschieseweg 306
3112 NC Schiedam

Tel: +31 (0)10 3007890
E-mail: info@nextstep24.nl