Het begrijpen van Microsoft 365 Security & Compliance

Het begrijpen van Microsoft 365 Security & Compliance

8 maart 2024

Microsoft 365 is een suite van op de cloud gebaseerde productiviteits- en samenwerkingstools aangeboden door Microsoft. Het integreert verschillende toepassingen en diensten, waaronder Office-apps (zoals Word, Excel en PowerPoint), communicatietools (zoals Outlook en Teams), en cloudopslag (zoals OneDrive en SharePoint). Microsoft 365 staat ook bekend om: dat lees je in de volledige blog ;)

Productiviteit: Microsoft 365biedt toegang tot vertrouwde en krachtige productiviteitstools, waardoor medewerkers documenten, spreadsheets, presentaties en meer kunnen maken, delen en samenwerken, overal en op elk apparaat.

Samenwerking: Met communicatie- en samenwerkingstools zoals Teams, SharePoint en OneDrive vergemakkelijkt M365 naadloze samenwerking tussen teamleden, of ze nu op dezelfde locatie zijn of op afstand werken.

Flexibiliteit en Mobiliteit: M365 is op de cloud gebaseerd, waardoor medewerkers toegang hebben tot hun werktoepassingen, documenten en gegevens vanaf elk apparaat met een internetverbinding. Deze flexibiliteit maakt het mogelijk om op afstand te werken, mobiele productiviteit te realiseren en samen te werken met teams die geografisch verspreid zijn.

Wat is Microsoft 365 Beveiliging en Compliance en waarom is het belangrijk?

Microsoft 365 Security en Compliance verwijst naar een set geïntegreerde tools, functies en diensten die zijn ontworpen om organisaties te helpen hun gegevens, gebruikers en apparaten te beschermen, terwijl ze voldoen aan verschillende wettelijke vereisten. Het omvat een breed scala aan mogelijkheden gericht op het waarborgen van digitale activa, het verminderen van cybersecurity-risico's en het naleven van juridische en branchestandaarden.

Het waarborgen van naleving van relevante voorschriften en normen is essentieel voor organisaties om het vertrouwen van klanten, partners en belanghebbenden te behouden, evenals om juridische en financiële boetes te voorkomen. Microsoft is toegewijd aan naleving van een breed scala aan wereldwijde, regionale en branche-specifieke voorschriften en normen, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA) en het Federal Risk and Authorization Management Program (FedRAMP).

Microsoft 365 compliance helpt organisaties:

Bescherm gevoelige gegevens: Door gegevensclassificatie, versleuteling en toegangscontroles te implementeren, kunnen organisaties gevoelige informatie beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, openbaarmaking of misbruik.

Verminder risico's: Nalevingsmaatregelen in Microsoft 365, zoals bedreigingsbescherming, identiteitsbeheer en preventie van gegevensverlies, helpen cybersecurity-risico's te verminderen en voorkomen gegevensinbreuken die kunnen leiden tot financiële verliezen en reputatieschade.

Toon verantwoordelijkheid aan: Naleving van wettelijke vereisten toont organisatorische verantwoordelijkheid en toewijding aan het beschermen van privacy en gegevensbeveiliging. Het helpt het vertrouwen op te bouwen bij klanten en belanghebbenden, waardoor de reputatie en het concurrentievoordeel van de organisatie worden versterkt.

Governance-processen: Microsoft 365 compliance-tools stellen organisaties in staat beleidsregels vast te stellen, handhaving te automatiseren en de naleving van wettelijke vereisten te monitoren, waardoor governance-processen worden gestroomlijnd en administratieve lasten worden verminderd.

Microsoft Office 365-beveiliging helpt klanten door:

Verbetering van gegevensbeveiliging en privacy:

 • Door krachtige beveiligingsmaatregelen, zoals versleuteling, toegangscontroles en bedreigingsbescherming, wordt gevoelige informatie beschermd tegen ongeautoriseerde toegang, openbaarmaking of misbruik.
 • Door het gebruik van functies voor gegevensclassificatie en labeling om gevoelige gegevens over Microsoft 365-services te identificeren en te beschermen, wordt het risico op gegevensinbreuken en nalevingsovertredingen verminderd.
 • Door de implementatie van beleidsregels voor het voorkomen van gegevensverlies (DLP) wordt ongeoorloofd delen of lekken van gevoelige informatie voorkomen, waardoor de beveiliging van gegevens en naleving van wettelijke vereisten worden gewaarborgd.

Voldoen aan wettelijke vereisten:

 • Door af te stemmen op wereldwijde, regionale en branche-specifieke voorschriften en normen, zoals de GDPR, HIPAA en PCI DSS.
 • Door nalevingsrapporten, controlelogs en documentatie te genereren om naleving van wettelijke vereisten aan te tonen en het vergemakkelijken van wettelijke audits of onderzoeken.

Vertrouwen opbouwen met klanten en belanghebbenden:

 • Door organisatorische verantwoordelijkheid en toewijding aan het beschermen van privacy en gegevensbeveiliging aan te tonen, wordt het vertrouwen met klanten, partners en belanghebbenden versterkt.
 • Door transparantie en zekerheid te bieden over gegevensverwerkingpraktijken, nalevingsinspanningen en beveiligingsmaatregelen die zijn geïmplementeerd binnen de Microsoft 365-omgeving.

Wat is precies het Microsoft 365 Compliance Center?

Het Microsoft 365 Compliance Center is een gecentraliseerd knooppunt binnen het Microsoft 365-ecosysteem dat organisaties voorziet van een uitgebreide reeks tools en middelen om taken en verantwoordelijkheden met betrekking tot compliance te beheren. Het biedt een geünificeerde interface waar beheerders en compliance-professionals de naleving van hun organisatie kunnen beoordelen, monitoren en verbeteren over verschillende Microsoft 365-services en applicaties. Deze componenten omvatten:

Compliance Manager: Deze component geeft organisaties een op risico gebaseerde score die hun nalevingshouding weerspiegelt over verschillende Microsoft 365-services. Het biedt bruikbare inzichten, aanbevelingen en geprioriteerde controles om organisaties te helpen hun nalevingshouding te verbeteren.

Informatiebeveiliging: Informatiebeveiliging omvat tools en functies voor classificatie, labeling en bescherming van gevoelige gegevens over Microsoft 365-services. Dit omvat mogelijkheden zoals gegevensclassificatie, gevoeligheidslabeling, versleuteling en preventie van gegevensverlies om gevoelige informatie te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, openbaarmaking of misbruik.

eDiscovery: De eDiscovery-component stelt organisaties in staat om elektronisch opgeslagen informatie (ESI) te identificeren, behouden en verzamelen voor juridische en regelgevende doeleinden. Het stelt organisaties in staat om gegevens te doorzoeken, exporteren en analyseren over Exchange Online, SharePoint Online, OneDrive for Business en Microsoft Teams, waardoor het eDiscovery-proces wordt gestroomlijnd en wordt voldaan aan de vereisten van geschillen.

Preventie van gegevensverlies: De mogelijkheden voor preventie van gegevensverlies helpen organisaties te voorkomen dat gevoelige informatie ongeautoriseerd wordt gedeeld of uitgelekt binnen Microsoft 365-applicaties. Beheerders kunnen beleidsregels maken en afdwingen om de verzending van gevoelige gegevens, zoals financiële informatie, persoonlijk identificeerbare informatie (PII) en intellectueel eigendom, te detecteren en voorkomen.

Auditlogs en rapportage: Microsoft 365 Compliance biedt auditlogs en rapportagemogelijkheden om gebruikersactiviteiten, configuratiewijzigingen en compliance-gerelateerde gebeurtenissen binnen de Microsoft 365-omgeving bij te houden en te monitoren. Het stelt organisaties in staat om nalevingsrapporten te genereren, trends te analyseren en de naleving van regelgeving aan auditors en belanghebbenden aan te tonen.

Beheer van Insider-risico's: Beheer van Insider-risico's helpt organisaties insiderdreigingen te detecteren en te mitigeren door gebruikersgedrag te analyseren en potentiële risico's binnen de organisatie te identificeren. Het biedt proactieve monitoring, onderzoek en remediatie om het risico op gegevensinbreuken en nalevingsovertredingen veroorzaakt door kwaadwillende of nalatige insiders te verminderen.

Communicatie Compliance: Communicatie Compliance stelt organisaties in staat om beleidsregels met betrekking tot communicatie en samenwerking binnen Microsoft 365-services te monitoren en af te dwingen. Het helpt organisaties bij het detecteren en onderzoeken van beleidsschendingen, zoals intimidatie, delen van gevoelige informatie of ongepaste inhoud, om naleving van wettelijke vereisten en organisatorisch beleid te waarborgen.

Deze componenten werken samen om organisaties een uitgebreide reeks tools en mogelijkheden te bieden voor het beheren van taken met betrekking tot naleving, het beschermen van gevoelige gegevens en het waarborgen van regelgevende naleving binnen hun Microsoft 365-omgeving.

Hier zijn enkele best practices voor naleving en beveiliging in Microsoft 365:

Gebruik van gegevensclassificatie en versleuteling:

 • Classificeer gevoelige gegevens op basis van hun belang en gevoeligheid om passende beveiligingscontroles toe te passen.
 • Versleutel gegevens zowel in rust als tijdens de overdracht om ze te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang of onderschepping.

Inschakelen van gecentraliseerde audit logging:

 • Activeer gecentraliseerde audit logging voor Microsoft 365-services om gebruikersactiviteiten, configuratiewijzigingen en beveiligingsgerelateerde gebeurtenissen vast te leggen en te monitoren.
 • Gebruik auditlogs om beveiligingsincidenten, nalevingsovertredingen en verdacht gedrag bij te houden en te onderzoeken.

Regelmatig bijwerken en patchen van systemen:

 • Houd Microsoft Office 365-applicaties, services en apparaten up-to-date met de nieuwste beveiligingspatches en updates om kwetsbaarheden aan te pakken en beveiligingsrisico's te verminderen.
 • Implementeer een patchmanagementstrategie om tijdige implementatie van patches en updates in de gehele organisatie te waarborgen.

Gebruik van automatisering en machine learning:

 • Maak gebruik van automatiserings- en machine learning-mogelijkheden binnen Microsoft 365 om beveiligingsoperaties te stroomlijnen, bedreigingen te detecteren en effectiever te reageren op beveiligingsincidenten.
 • Implementeer geautomatiseerde beveiligingsbeleidsregels, waarschuwingen en herstelacties om de beveiligingspositie te verbeteren en handmatige inspanningen te verminderen.

Implementeer identiteitsbeheer:

 • Maak gebruik van identiteitsbeheeroplossingen, zoals Azure Active Directory (Azure AD), om gebruikersidentiteiten, toegangscontroles en authenticatiemechanismen te beheren.
 • Implementeer multi-factor authenticatie (MFA) om een extra beveiligingslaag toe te voegen en de identiteit van gebruikers te verifiëren voordat toegang wordt verleend tot gevoelige bronnen.

Hoe Microsoft compliant te blijven en hoe Veeam kan helpen

Het handhaven van naleving binnen de Microsoft 365-omgeving is essentieel om verschillende redenen. Ten eerste zorgt naleving ervoor dat organisaties voldoen aan wettelijke en regelgevende vereisten, waardoor het risico op boetes, straffen en juridische repercussies wordt verminderd. Ten tweede helpt naleving bij het beschermen van gevoelige gegevens tegen ongeautoriseerde toegang, inbreuken en misbruik, waardoor de organisatie en haar belanghebbenden worden beschermd. Ten slotte bevordert naleving vertrouwen en vertrouwen bij klanten, partners en belanghebbenden, waardoor de reputatie en het concurrentievoordeel van de organisatie op de markt worden versterkt.

Gezien het cruciale belang van Microsoft 365-naleving, moeten organisaties prioriteit geven aan en investeren in nalevingsmaatregelen. Dit omvat het implementeren van robuuste beveiligingscontroles, mechanismen voor gegevensbescherming en governance-frameworks binnen de Microsoft 365-omgeving. Het omvat ook het regelmatig beoordelen en monitoren van de nalevingspositie, het aanpakken van hiaten en kwetsbaarheden, en het op de hoogte blijven van veranderende wettelijke vereisten en branchenormen.

Klaar om naleving voor uw Microsoft 365-gegevens te waarborgen? Probeer vandaag een 30-daagse GRATIS proefperiode van Veeam Backup voor Microsoft 365. Ontdek de kracht van volledige toegang, controle en bescherming van uw gegevens met een Veeam backup van uw Microsoft 365 omgeving! Bekijk de aanvullende bronnen hieronder!

 • Probeer het nu zelf in een lab met een gratis, realistische sandbox met alle benodigde middelen.
 • Bekijk een demo over de beste praktijken voor het maken van een back-up van Microsoft 365.
 • Lees de #1 Gids voor Microsoft 365-back-up.

Geïnteresseerd in meer informatie over onze nieuwste release, Veeam Data Cloud, die Microsoft 365 levert als een dienst? Klik HIER om meer te weten te komen.

> Contact

Heb je vragen of wil je graag meer informatie over onze producten en/of diensten? Neem dan vrijblijvend telefonisch contact met ons op via 010 - 3007890 of vul ons contactformulier in.

> Parkeren
Bezoekers kunnen het beste parkeren in de naastgelegen parkeergarage van de Euroscoop bioscoop. Vanaf daar is het 2 minuten lopen naar ons kantoor. De ingang van de parkeergarage is te vinden op het volgende adres: Noorderweg 20, Schiedam

> Stel een vraag

> Kom in contact!

Laat je e-mailadres achter en wij nemen contact met je op! 

> Contact

NextStep24
Overschieseweg 306
3112 NC Schiedam

Tel: +31 (0)10 3007890
E-mail: info@nextstep24.nl